Madeliefje

MADELIEFJE – Bellis perennis
Composietenfamilie
Madeliefje

NAAMGEVING
De naam Bellis perennis betekent ‘schoonheid overjarig’, het is namelijk een vaste plant.

VOORKOMEN
Het madeliefje is een zeer algemene plant die bijna het hele jaar groeit tussen het gras. Bloeit met name van april tot september. Wit soms paarsrood aan de top.

GEBRUIK
In de homeopathie wordt het madeliefje gebruikt om huidproblemen te behandelen. Thee van de bladeren is goed tegen hoest en bronchitis.
Van het madeliefje wordt gezegd dat het zou zijn ontstaan uit de tranen die Maria vergoot tijdens de vlucht naar Egypte.
Volgens een oude legende zijn de rode vlekjes aan de onderkant van het bloempje een gevolg van de handenarbeid van Maria: ze wilde het madeliefje in de kleding van haar kind vastnaaien, prikte zich in de vingers en de druppels bloed vielen op het madeliefje. De witte bloempjes golden ook als het zinnebeeld van onschuld en zuiverheid en werden daarom aan Maria opgedragen. Tegen het eind van de 15e eeuw wordt het madeliefje in de kunst ook afgebeeld in scènes met de aanbidding van het Christuskind. Kennelijk wordt het madeliefje sinds die tijd een geschikter symbool gevonden voor de onschuld van het kindje als de tot dan toe afgebeelde lelie.