Sint-Janskruid

SINT-JANSKRUID – Hypericum perforatum
Hertshooifamilie
Sint-Janskruid

NAAMGEVING
Het Sint-Janskruid bloeit omtrent de Feestdag Van Sint Jan (24 juni).
Volgens de legende is het Sint-Janskruid naar de heilige Johannes genoemd omdat de plant uit het bloed van de onthoofde Johannes zou zijn ontstaan. De plant bevat inderdaad rood sap.

VOORKOMEN
De plant groeit op droge graslanden. De gele bloemen bloeien van juni tot september.

GEBRUIK
De homeopathie werd de plant gebruikt bij verwondingen of kneuzingen van zenuwrijke gebieden, zoals de uiteinden van vingers en tenen. De bladeren hebben namelijk antibacteriële eigenschappen.
De bloemen werden als middel tegen bloedingen en bloedziekten (rood sap of Johannesbloed) en tegen gal- en leveraandoeningen gebruikt. Wordt tegenwoordig gebruikt tegen depressies.
Tot op de dag van vandaag staat Sint-Janskruid ook bekend als middel tot afweer van blikseminslag en afschrikking van de duivel.
In Brabant bestond het volgende gebruik: plukte een meisje een bosje van het kruid om het boven haar bed te hangen en was het de volgende ochtend nog onveranderd fris, dan betekende dit dat zij binnen een jaar getrouwd zou zijn. Op sommige plaatsen in Oost-Brabant worden nu nog Sint-Janskransen (trossen) gemaakt, die aan de deur worden bevestigd als bescherming tegen duivels en ‘duivelsweer’ (onweer).